De laatste tijd waren ze vaak in het nieuws: malafide slotenmakers die extreem hoge bedragen in rekening brengen voor het openmaken van jouw deur. Slotenmakers maken vaak misbruik van de situatie: je komt jouw huis niet meer in, dus je belt de eerste de beste slotenmaker. Maar hoe herken je nou een goede, betrouwbare slotenmaker, zoals een slotenmaker in Amsterdam? Hieronder leggen we het uit.

Slechte slotenmakers herkennen

Een slechte slotenmaker is verrassend gemakkelijk te herkennen. Zo werken ze vaak via een tussenpersoon: de ‘slotenmaker’ die je aan de telefoon spreekt is niet dezelfde persoon als de slotenmaker die uiteindelijk langskomt. Verder geven ze van te voren vaak geen (duidelijke) indicatie van de geschatte kosten en nemen ze vaak geen tot weinig gereedschap mee.

Goede slotenmaker vinden

Je kunt op verschillende manieren een goede, betrouwbare slotenmaker vinden. Vraag bijvoorbeeld eens aan je vrienden of familieleden of ze een betrouwbare slotenmaker kennen. Let ook goed op of ze vooraf een duidelijke prijsindicatie geven. Krijg je alleen een schatting van de voorrijkosten? Ga dan meteen naar een andere slotenmaker. Kijk ook op de website van de klant: staat er een adres op de website? En is de slotenmaker lid van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSSG)? Dat zijn vaak indicaties van een betrouwbare slotenmaker.

Hoeveel kost het openmaken van een deur?

De prijs die een slotenmaker vraagt voor het openmaken van een deur zegt al veel over de slotenmaker. Volgens de NSSG mag een slotenmaker niet meer vragen dan € 125,- inclusief btw. Een avond- en nachttoeslag van 50 procent is gebruikelijk. Hoe beter een deur is beveiligd, hoe duurder het openmaken van de deur wordt. Let op: een slotenmaker moet meteen het bedrag inclusief btw vermelden. Pas achteraf de btw erbij op tellen, betekent dat je dit niet hoeft te betalen.