Als zanger wil je altijd dat je stem in goede staat is. Er staan optredens gepland en je wilt tegen die tijd geen last hebben van een schorre stem, verkoudheid of kriebelhoest. Er zijn een aantal tips om je stem goed te onderhouden en ervoor te zorgen dat je stem in een optimale staat is. Met deze tips haal je veel meer uit je stem en dus ook uit je optredens als artiest.

Drink voldoende water

Het is noodzakelijk om de stembanden te voorzien van voldoende vocht. Dagelijks ongeveer 8 glazen water drinken is hierbij voldoende. Wat hierbij niet aan te raden is, is het drinken van frisdrank, alcohol of koffie. Ondersteunend aan het drinken van water zijn kauwgom of een snoepje, zodat je keel niet te droog wordt. Met water, kauwgom en snoepjes hydrateer je de stembanden continu, waardoor deze niet droog worden. Wanneer je in een extreem droge omgeving werkt, kan het ook handig zijn om een inhalator aan te schaffen.

Geniet van koppen thee

Aansluitend op de voorgaande tip is het drinken van thee. Vrij logisch, aangezien thee voornamelijk bestaat uit heet water. Toch zijn er een aantal theesoorten die extra goed zijn voor je stem, zoals kamillethee of saliethee. Mocht je niet dol zijn op deze smaken, dan kun je natuurlijk een klein beetje natuurlijke honing toevoegen aan de thee voor een wat zoetere smaak. Het is dus goed voor je stem om iedere avond op de bank één of een aantal koppen thee te nemen.

Stop met roken

Er wordt vaak genoeg aangegeven dat het stoppen van roken veel voordelen heeft. Je bespaart geld, het is goed voor je gezondheid en ga maar even door. Ook je stem kan baat hebben bij stoppen met roken. Door roken produceer je namelijk minder speeksel en het kan ook irritaties in je keel creëren. Daarnaast neemt je longcapaciteit af door roken, waardoor je als artiest sneller buiten adem bent. Erg nadelig natuurlijk wanneer je zingt, aangezien je tijdens liedjes met lange halen juist het tegenovergestelde wil.

Geef je stem voldoende rust

Niet alleen het optreden, maar ook oefenen en alleen al praten vergen inspanning van je stem. Geef je stem gedurende de dag af en toe pauzes van minimaal een half uur. Tijdens deze periode kan je stem herstellen van alle inspanningen. Heb je een dag opgetreden of een hele dag geoefend? Neem de dag erna rust, zodat je stem kan herstellen van alle inspanningen tijdens het optreden.

Ben je geïnteresseerd in advies over je stem of zangles in Amsterdam? Neem dan eens contact op met Zangstudio Roel Bakkum. Deze zangstudio is gespecialiseerd in het geven van onder andere zangles, auditietrainingen en stemtrainingen. Zowel voor beginners als gevorderden is er altijd direct plek. Maak gebruik van een gratis proefles en kijk hoever je met je stem en als artiest kunt komen!