Je rioolleiding voert het afvalwater weg van wastafels, toiletten en douches. De leidingen lopen vanuit je tuin naar de straat, waar het aansluit op het gemeentelijke riool. Doordat de leidingen niet zichtbaar zijn, denken veel huiseigenaren niet echt na over de riolering. Ik geef ze geen ongelijk, want zolang er geen verstoppingen zijn hoef je er ook niet perse over na te denken. Als er wel verstoppingen zijn, kan dit nare gevolgen hebben. Laat je riool in Amsterdam bijvoorbeeld ontstoppen door een professionele loodgieter in Amsterdam

Vet

Vet is echt een van de ergste dingen die je door je gootsteen kunt gooien, dit moet je dan ook zeker niet doen. Als vet heet is, is het nog erg vloeibaar, maar als het afkoelt gaat het stollen en houd je een vaste substantie over. Wanneer je heet vet door de gootsteen heen spoelt loopt het nog door, maar tegen de tijd dat het de riolering bereikt heeft, is het vet al erg afgekoeld en blijft het vet aan de binnenkant van je leidingen plakken wat een blokkade veroorzaakt.

Etensresten

Ook etensresten moet je niet door de gootsteen heen spoelen, hieronder enkele voorbeelden:

  • Koffiedik: Na vet is koffiedik de grootste oorzaak van verstoppingen. Het koffiedik spoelt namelijk niet door, maar komt net als vet vast te zitten in de leidingen. 
  • Olie en boter: Voor olie en boter geldt hetzelfde verhaal als vet. Hier vallen alle typen oliën onder, waaronder kokosolie. 
  • Rijst en pasta: Alle soorten voedsel wat uitzet bij contact met water, wil je niet door de riolering hebben zoals, rijst en pasta. 120 gram ongekookte rijst kan je riolering zelfs opblazen. 
  • Meel: Meel in combinatie met water wordt plakkerig. Ook plakkerige substanties blijven makkelijk aan de binnenkant van je riolering vastplakken. 

Badkamer afval

Zorg dat je niet-afbreekbare spullen niet door de wc heen spoelt. Ook de zogenaamd ‘doorspoelbare doekjes’ wil je niet in de riolering hebben. Veelvoorkomende oorzaken van verstoppingen door badkamer afval zijn haar, sanitaire producten (tampons, maandverband), babydoekjes en ‘doorspoelbare’ doekjes.