De vlag van Amsterdam is nationaal en ook internationaal erg herkenbaar. Vlaggenliefhebbers uit de hele wereld kennen de Amsterdamse vlag en gebruiken hem dan ook graag als schoolvoorbeeld van een vlag die doet wat die moet doen: naar iets verwijzen dankzij een duidelijk herkenbaarheid. Maar hoe komt Amsterdam eigenlijk aan haar vlag? In deze blog geven we je een kleine geschiedenisles.

Het wapen van Amsterdam

Zoal bijna altijd het geval is, is de vlag een aangepaste versie van het stadswapen, wat eigenlijk gelijk is aan de vlag, maar dan met verticale banen. Op het stadswapen is de keizerskroon te zien. De keizerskroon was zo’n 400 jaar geleden een manier om te laten zien dat de stad keizerlijke bescherming genoot. Amsterdam kreeg deze kroon van Maximiliaan van Oostenrijk als dank voor de financiële steun die Amsterdam hem gaf bij een opstand in de regio.

De kleuren van de vlag

De kleuren op de vlag van Amsterdam en op het stadswapen zijn drie banen van rood, zwart en rood met in de zwarte baan drie witte andreaskruizen. Kleuren op wapenschilden en vlaggen hoeven niet altijd een werkelijke betekenis te hebben. Er wordt echter gespeculeerd dat het zwart staat voor het water. De regels voor de heraldiek (wetenschap van wapenschilden) stellen echter dat rood op zwart eigenlijk niet mag.

De drie kruizen van de vlag

De drie andreaskruizen die te zijn op zowel de vlag als het stadwapen van Amsterdam waren voor lange tijd onbekend. Maar recent onderzoek heeft tot een interessante theorie geleid, namelijk dat de drie kruisjes vroeger met krijt op een rechtstafel werden getekend aan het begin van een rechtsvergadering. Hierdoor zouden de kruizen kunnen staan voor rechtszekerheid.

Deze theorie is echter niet sluitend en er zijn nog meer theorieën en hypothesen voor de drie kruizen. Een andere theorie is namelijk dat ze zouden zijn afgeleid van het familiewapen van de familie Persijn. Zij bezaten in de middeleeuwen aardig wat land in de regio van Amsterdam. Weer een andere theorie stamt uit de Gouden Eeuw en suggereert dat de kruizen eigenlijk molenwieken zijn. Ook kunnen de drie kruizen symbool staan voor de drie grote plagen waardoor Amsterdam in haar geschiedenis was getroffen: een grote brand, het water en de pest.