Tegenwoordig zijn er weinig mensen over die nooit een taxi nemen. Het is de ultieme uitweg als je een glaasje te veel gedronken hebt en zelf niet meer kunt rijden. Of als je op vakantie gaat en de auto graag thuis laat staan. Al met al wordt de taxi vaak gebruikt en daarom is het belangrijk om je rechten te kennen. In dit blog lees je de belangrijkste rechten die je hebt als klant van een taxi. Deze rechten zijn in bijna alle landen hetzelfde.

Waar ga je heen?

Het is in strijd met de wet dat een chauffeur een reis naar je weigert op basis van bestemming. Ook als de bestemming maar tien minuten rijden is.

 “Ik weet niet waar dat is”

Een taxichauffeur in amsterdam mag de rit niet weigeren met als reden dat hij of zij niet weet waar de bestemming is. Tegenwoordig beschikt elke chauffeur over een navigatie systeem en zou dus elke bestemming zonder enkele moeite gevonden moeten worden.

Alleen contant geld

Het is voor taxi chauffeurs niet toegestaan om alleen cash aan te nemen. Het moet mogelijk zijn om met een pin pas of creditcard te betalen.

Slechts één stop

Het is bestuurders niet toegestaan passagiers met meer dan één halte te weigeren. Er is geen limiet aan het aantal stops dat toegestaan is. Het is in strijd met de wet dat een chauffeur een dienst weigert op basis van de bestemmingen of het aantal bestemmingen dat je nodig hebt.

Gebruik van mobiele telefoons

Chauffeurs mogen absoluut geen gebruik maken mobiele telefoons. Gewone weggebruikers mogen dit niet maar chauffeurs al helemaal niet. In plaats daarvan hebben de meeste taxi bedrijven een speciaal systeem waardoor zij communiceren en de chauffeur dus niet het belletje van de bijrijder aanneemt.